fbpx

Windows 11. Wat betekent dat voor uw apparaat?

Vorige week is door Microsoft de eerste release van Windows 11 aangekondigd. Deze zal rond de jaarwisseling als gratis upgrade beschikbaar komen op alle apparaten waar Windows 10 al op staat. Maar dat betekent niet dat op alle apparaten probleemloos Windows 11 kan worden gezet. Één van de vereisten is dat er minimaal Core 8 nodig. Daarnaast is ook vaak een Microsoft Account vereist. Gelukkig is zo'n account gratis en de meeste gebruikers die werken met de OneDrive van Microsoft hebben ook al een Microsoft account.

 

Wil je weten wat de minimale eisen zijn, kijk dan even onderaan dit artikel.

Om alles wat makkelijker te maken en te controleren of Windows 11 wel op je apparaat kan draaien, heeft Microsoft een tooltje ontwikkeld waarmee je zelf kan kijken of jou apparaat Windows 11 aan kan. Deze tool is hier te downloaden.

Tijdens het schrijven van dit artikel hoor ik van meerdere k(l)anten dat bepaalde gegevens die door de app worden weergegeven nog niet helemaal accuraat zijn. Zo zeggen meerdere mensen dat de app aangeeft dat het apparaat al ouder is dan 5 jaar terwijl deze pas een jaar op de markt is.

Ondanks het feit dat de app aangeeft dat het apparaat niet geschikt is voor Windows 11 kan het soms toch worden geïnstalleerd. Maar uiteraard is het zo dat hoe ouder het apparaat is, hoe groter de kans dat Windows 11 er niet op kan draaien.

Maak je geen zorgen. Windows 10 wordt door Microsoft zeker nog tot oktober 2025 ondersteund en bijgewerkt als het gaat om beveiligingsupdates. Voor het totaaloverzicht verwijs ik je graag naar de End-Of-Life tabel waarin het precies staat aangegeven.

Één van de bijzonderheden is dat Microsoft vanuit haar Store ook alle Google Apps gaat aanbieden.

 

En zoals beloofd, hierbij de minimale eisen die Microsoft aan de hardware voor Windows 11 stelt:

Processor:

1GHz of sneller met 2 of meer cores op een compatibele 64-bits processor of soc

RAM:

4GB

Opslag:

64 GB of groter opslagapparaat

Systeemfirmware:

Geschikt voor UEFI Secure Boot

TPM:

Trusted Platform Module (TPM) versie 1.2 (2.0 is aanbevolen)

Grafische kaart:

Compatibel met DirectX 12 of nieuwer met WDDM 2.0-stuurprogramma

Beeldscherm:

720p-beeldscherm dat groter is dan 9" diagonaal, 8 bits per kleurkanaal

Internetverbinding en Microsoft-accounts:

Voor de Windows 11 Home-editie is een internetverbinding en een Microsoft-account vereist om de installatie van het apparaat bij het eerste gebruik te voltooien.

Om een apparaat in de S-modus van Windows 11 Home uit te schakelen, is ook een internetverbinding vereist.

Voor alle Windows 11-edities is internettoegang vereist om updates uit te voeren en bepaalde functies te downloaden en te gebruiken.

 

Related Articles